En helt vanlig annorlunda Malin

Denna blogg är i första hand till för att visa upp mina tillverkade alster som ex decoupage. Även recept, dikter, kläder och inredningsdrömmar slinker med. Jag kommer även att lägga ut foton jag tagit. Och snälla, respektera att mina dikter & foton är just mina. Ange källan om ni tycker om de & vill fara vidare med dem, tack på förhand =)

Gardiner & sånt!

Kategori: Inredningsdrömmar

Det mysiga & soliga vädert övergick till snöstorm. Hur kul är det på en skala? Har kikat i Jotex idag & hittade fina gardiner & lampor. Är ju inne i en rosa, romantisk vit & skir period. Fast detta passar ju bara i köket där det är liiite gammeldags inspirerat.
Golvlampa                                           Bordslampa
Denna panel är bara så snygg.


Sedan skulle jag vilja måla ett latinsk ordspråk på väggen i köket.
Eller någon annanstans i huset...

Hittade en hemsida full med tänkvärda och roliga ordspråk.

Fläckborttagningslexikon

Kategori: Små tips om ditt & datt

Alltså, nu måste jag skärpa till mig & snygga till denna blogg lite grann. Jag har fixat 2 nya kategorier, varav ena är denna  "Små tips" Det som jag tycker är synd är att det jag skriver inte hamnar direkt under vald kategori. Allt jag skriver hamnar på själva "framsidan" eller vad man ska kalla den?


Choklad: Skrapa bort så mycket av chokladen som möjligt. Doppa eventuellt i varmt vatten. Tvätta plagget så varmt som
det tillåter med tvättmedel som innehåller blekmedel och ¹enzymer.
Eller: Gnid in plagget med såpa eller mjölk före tvätt. Tvätta i kallt vatten.


Kaffe & te: Tvätta som vanligt vid så hög temperatur som skötselrådet tillåter. Om fläcken inte försvinner, testa att badda med T-sprit och gnugga med tvål och vatten. Maskintvätta igen.
Mijlövänligt alternativ: Färska fläckar tas bort i kallvatten. Torkade fläckar på vita plagg doppas i kokande vatten. Kulörta plagg penslas med äggula löst i ljummet vatten eller med mjölk.


Nagellack: Bearbeta fläcken från tygets baksida med oljefri aceton. Men kolla först vilket material tyget är gjort av (ej  ²acetat eller ³ triacetat) Tvätta som vanligt.


Stearin: Bryt bort så mycket stearin som möjligt. Lägg sedan läskpapper, hushållspapper eller kaffefilter över och under tyget och stryk över med strykjärn. Fukta sedan med lacknafta och gnugga med tvål för att få bort det sista.
Miljövänligt alternativ:
Lägg tyget i frysen och bryt sedan bort det frysta stearinet. Eller lägg ett läskpapper mellan fläcken och ett strykjärn och värm bort fläcken.


Olja: Lös upp fläcken med lacknafta. Gnugga med tvål och tvätta sedan i så hög temperatur som möjligt.
Miljövänligt alternativ: Gnid in med smör. Tvätta i ljummet tvålvatten.


Rödvin:
Fukta fläcken med vitt vin om det finns till hands. Strö annars salt eller potatismjöl på fläcken. Gnid med en citronhalva eller behandla med T-sprit. Skölj och tvätta som vanligt (med blekmedel om tyget klarar det) Andra vinfläckar behandlas med kallt vatten eller kokande mjölk. En gammal fläck som inte går bort kan du bli av med genom att hälla på vitt vin som löser upp fläcken. Torka sedan noga och häll på lite vatten om det behövs.

                 
¹är en konstfibrer som framställs av cellulosa. Benämningen acetat används även för tyget som tillverkas av fibern.

²är en kemifiber av naturliga polymerer och utgör en vidareutveckling av acetat. Användningsområden: bland annat i tyger för klänningar, blusar och foder. Därutöver användes triacetat som fyllnadsmaterial för kuddar.

³Enzymer i vanliga tvättmedel fungerar ofta bäst vid temperaturer kring 50 grader. Enzymer i tvättmedel är oftast amylas och proteas. Proteas bryter ned proteiner och proteinhaltiga fläckar som t ex fläckar av ägg, mjölk och blod.

OBS! Acceton ska aldrig användas på tyger av acetat eller triacetat.Referenslista:

Carlsen, Bonnier 2006: Kloka hemhjälpen, 1:a uppl.  Avesta: STC

http://sv.wikipedia.org/wiki/Acetat (16.3.2009)

Romantik & Spets

Kategori: Kläder Malin Gillar

Var & googlade runt efter möbler & ramlade in på en alldeles underbar blogg. Hennes hem vill jag gärna ha = ) Det är precis den stilen som är bara JAG, romantiskt, vitt & fräscht. Men blev aldrig så då vi renoverade och stod i, hur kom det sig? Jag får skylla på den nya moderna soffan..haha! Kika in en sväng hemmapalandet.blogspot.com

Där hittade jag även en hemsida med ljuvliga kläder. Jag har alltid älskat klänningar, tunikor, spets, rosor & romantik.  Denna kvinna syr tydligen upp kläderna åt dig. På så vis får man perfekt passform. Vissa modeller finns bara i enstaka exemplar och tygerna tar snabbt slut, så man måste boka i tid. Tyvärr bor hon i Stockholm, och jag kunde inte hitta några priser på kläderna. Jag misstänker att de är ganska dyra. Här kommer ett smakprov på några saker jag föll för...så vackra klänningar! Suck..
Denna topp & klänning = KÄRLEK!
Pirjo Design

Pluggfunderingar...

Kategori: Pluggandet

Sitter och jobbar med min restuppgift. Kunde ju inte vara i Vilhelmina i torsdags pga ett möte. JO, det kunde ha funkat om vi fick ha VIDOEKONFERANS!!! Grrrrr. Jag tänker faktiskt kontakta Skolverket, med det orkar jag inte skriva om just nu.

Restuppgiften (som de andra gjorde muntligt) är väldigt intressant, men problematisk och tankeväckande. Det handlar om Specialpedagogik dvs vad är normalt beteende hos barn, korrigering av barn på gott och ont, utvecklingspsykologi etc. Det är så olika skillnader i barns utveckling och mognad. Och jag tycker inte att man kan ha en "viss" ålder som mall för hur barn bör vara eller bete sig. Det är många olika faktorer som påverkar hur ett barn utvecklas och som man ska ta hänsyn till. Den sociala miljön kan påverkar de negativt, de kan befinna sig på en normalkurva men inte åldersadekvat. Personliga egenskaper har väl de flesta barn tex, ängslighet, raserianfall,(här spelar faktiskt även kosten och sockerintag en viss roll) extermt blyg, problem med mat etc...Men detta är någonting jag tror försvinner med tiden om människor runt omkring visar förståelse, engagemang och jobbar med. Dessa egenskaper är nog ganska vanliga, detta visar att det är ganska normalt att vara onormal.

Dessutom, vem bestämmer då vad som är normalt eller avvikande hos barn? Jag fastnade för ett par rader i litteraturen "...Så betraktat är vår kultur besatt av att upptäcka avvikare, och besatt av att korrigera dem till den önskvärda normen" (Börjesson,Mats)  Jag tror minsann jag ska fortsätta med mitt jobb, tankarna börjar snurra runt...Kom just på att vi har en skolblogg, http://forskolestudenterna.blogg.se/ där skulle jag ju ha skrivit detta! Nåja, gör jag nästa gång =)


Det finns inga omöjliga barn, bara olika svårigheter som går att komma tillrätta med...

Soffor och småprylar

Kategori: Inredningsdrömmar

Här kommer grejer som jag gärna vill ÄGA =)


Metallicblank-rosa ljusstake, Inreda


Kinesikt skåp, Bohem


Vacker turkos soffa, jag vill gärna ha hela rummet & takkronan till höger


Vacker kudde, Designer Guide, Ariana


Coola kuddar, Bohem, Fornasetti


Om vi hade en mysig prunkande trädgård...dagbädd!

Yes!

Kategori: Pluggandet

Jag fixade det!!! Gjorde klar sammanfattningen i går kväll,. Klockan 23.08 skickade jag in den =) Fasiken så skönt att ha den avklarad. Var trött till tusan, men hade redan bestämt mig att om jag så ska sitta uppe hela natten så SKA den bli klar. Detta var ju enda dagen som jag hade tid att börja med den. Nu funderar jag på att ta itu med det som ska vara inläst tills i morgon. Jag vet inte hur många böcker vi har läst i denna kurs 8-10 stycken?? Plus en massa annat som ska läsas utöver detta.
Vi drunknar i all litteratur...

Tänk om böckerna/uppgifterna kunde få ben och springa iväg och läsa och skriva uppgifterna själv?
Så skönt det skulle vara just nu!

Nu ska jag röja upp lite grann, sedan MÅSTE jag bara få vila ögonen i en halv timme, eller mer...haha  ;) I morgon bitti far jag till Vilhelmina, sedan är det HELG!!! Näe fasiken, det blir det inte. Ska ju jobba på lördag. Hur kunde jag glömma det? Det blir säkert kul. Ska ju ta hand om en konferens. Efter detta blir det helg =)

Hemma igen!

Kategori: Pluggandet

Är nu hemma efter 2 intensiva dagar i Vilhelmina. I går kväll hade vi klassträff, fasiken vad kul det var. Vi började med att bowla och efter detta åt vi middag på Stor Hotellet, tror jag att det hette. Jag är helt slut i armen efter bowlingen..ajaj! Va tusan, är jag helt utan muskler? muskel-lös..muskulös, inte nå mycket haha! Öuhm..skärpning! Jag är även helt slut i huvudet, ryggen, rumpa, nacken ja hela kroppen efter att i princip ha suttit still i 2 dagar. Om jag hade den minsta uns av karaktär så borde jag ta en promenad under lunchen. Men oftast är jag så trött och bara halvdräller i soffan efter maten.

Vi har haft intressanta och roliga föreläsningar/seminarier. Vi har bland annat pratat om Jämställdhet, allt från förskola/skola till det dagliga livet. Litteraturen till denna föreläsning vi jobbade med heter  "Flickor, pojkar och Pedagoger" (Kajsa Wahlström.) Den handlar om ett jämställdehetsprojekt i Gävle där personalen observerade sig själva med videokamera. Läs boken är allt jag kan säga! Den är verkligen tankeväckande.

Näe, nu orkar jag inte skriva mer, är TRÖTT!

Indiska

Kategori: Kläder Malin GillarDen turkosa vill jag har i sovrummet, och dem blommiga i kökssoffan.

Den här vill jag också hänga upp, en vacker glasdekoration.