En helt vanlig annorlunda Malin

Denna blogg är i första hand till för att visa upp mina tillverkade alster som ex decoupage. Även recept, dikter, kläder och inredningsdrömmar slinker med. Jag kommer även att lägga ut foton jag tagit. Och snälla, respektera att mina dikter & foton är just mina. Ange källan om ni tycker om de & vill fara vidare med dem, tack på förhand =)

Gabriellas sång....

Kategori: Andras dikter

"Malins sång" vill jag skriva, för den betyder mycket för mig....


Det är nu som livet är mitt
Jag har fått en stund här på jorden
Och min längtan har fört mig hit
Det jag saknat och det jag fått

Det är ändå vägen jag valt
Min förtröstan långt bort om orden
Som har visat en liten bit
Av den himmel jag aldrig nått

Jag vill känna att jag lever
All den tid jag har ska jag leva som jag vill
Jag vill känna att jag lever
Veta att jag räcker till

Jag har aldrig glömt vem jag var
Jag har bara låtit det sova
Kanske hade jag inget val
Bara viljan att finnas kvar

Jag vill leva lycklig
För att jag är jag
Kunna vara stark och fri
Se hur natten går mot dag

Jag är här
Och mitt liv är bara mitt
Och den himmel jag trodde fanns
Ska jag hitta där nånstans

Jag vill känna att jag levt mitt liv

Hittad på:
http://www.lyricskeeper.com/helen_sjtcholm-lyrics/214780-gabriellas_seng-lyrics.htm

Ledarskap, grupprocesser & professionella samtal & film på det...

Kategori: Pluggandet

Nära 12 timmars skrivande och läsning har så till slut gett resultat. den avslutande uppgiften är klar, nästan. Nu återstår det bara opponering & finslipning.

Nu ska jag ta helg för i kväll & se filmen som jag hyrde i går!!! Satt ju uppe tills kl 00:30 & skrev så det blev inget filmtittande. Men nu ska jag så äntligen, om än sent, se Hämnden där Miklaer Persbrandt har en av huvudrollerna.



Hämtad från: 
http://kulturbloggen.com/?p=24713
 

En helt vanlig annorlunda Malin

Kategori: Allmänt

Inledningen på presentationen på min blogg säger egentligen en hel del om vem jag är. För ibland känner jag mig verkligen annorlunda & som en....ja vadå? En bohem, från en annan planet, en konstnärssjäl som ibland gör knasiga & konstiga saker. Som får människor runt omkring mig att skratta, med mig inte åt mig....hoppas jag.  

Jag är en vanlig annorlunda Malin som egentligen inte gillar rutiner & ett inrutat vardagsliv. Spontanitet & plötsliga infall & leva precis här & nu gillar jag bättre. Skjuter gärna upp tråkigheter till senare. "jag ska bara..." som Alfons Åberg sade i boken Raska på Alfons Åberg. Så tänker jag ofta, tyvärr

  

Men man behöver faktiskt rutiner & struktur i sin vardag, ibland. Det gör vissa saker i livet lite enklare. Som att alltid lägga bilnyckeln på samma ställe. Eller planera dagen så saker blir gjorda. Klart jag får saker gjorda, men helst på mitt sätt & i min ordning.

Jag bubblar & babblar & vimsar & tramsar omkring. Tankspridd är jag också. Men det finns en djup sida hos mig, det finns faktiskt ett djup. En lyssnare & omhändertagande person. Någon som bryr sig om & alltid ger människor en andra, tredje ja också fjärde chans. På gott & på ont.

Jag har i princip varit gräsänka hela vintern då sambon jobbat i Kina. Jag pluggar på heltid, har skött hem, barn & jobbat extra. Jag har fixat & donat & fått lösa praktiska problem på egen hand. Detta har varit väldigt utvecklande & stärkande för mig. Jag kan så mycket, om jag vill. Har rent gett mig själv en klapp på axeln. Vad bra du är Malin! Nu kan man tro att jag varit totalt handlingsförlamad då sambon varit hemma, NEJ! Men det är ingen annan än jag som genomgått denna resa & förstår hur den förändrat mig, lite grann. 

Om två dagar kommer så äntligen kärleken hem....

plugg i natten....

Kategori: Pluggandet

Skriver på min avslutande uppgift, en rapport. Det är svårt & jag är dödligt less på uppgiften. Har fått ihop några sidor, men de är än så länge ostrukturerade. I vanlig ordning skriver jag en massa saker först, som man kan ha i den avslutande diskussionen. Sedan börjar jag leta åt i index efter passande citat & referat som jag kan slänga in i  litteraturgenomgången.

Läser olika kapitel huller om buller som passar om just det jag ska skriva om...hela jag verkar ostrukturerad och allmänt huller om buller!? Men än så länge har det fungerat, nästan. Var tvungen att ändra hela min inledning & frågeställning då INGEN av böckerna tog upp det jag ville skriva om, typiskt! 

Vi skulle ju formulera en frågeställning med fokus på vårt eget ledarskap som jag anser vara intressant & utmanande att undersöka. Kan inte påstå att jag känner mig särskilt fri i mitt val av frågeställning då jag är totalt styrd & bunden av böckerna. Satt & surade över detta i 2 dagar. Men nu är denna uppgift uppstrukturerad tack vare en vän som är en stjärna då det gäller detta. Räddad! Efter detta skrev jag så tangentbordet nästan glödde...

Dags att sova, i morgon skall jag upp tidigt för att vara konferensvärdinna hela långa dagen till sena kvällen...Ska bli så roligt!

Gonatt världen // trött men relativt glad student.

Decoupageask jag tillverkat

Kategori: Malins alster

 

     

Beijing - En annan värld

Kategori: Allmänt

Jag & Barnen hälsade på sambon för några veckor sedan. Han jobbar i Kina. Det var vackert, häftigt, fattigt, slitet, modernt, spännande & ett äventyr. Mer bilder & inormation kommer....













Provsmakade ankfötter, intressant konsistens...segt & knastrigt. Gott?
Inte alls. Men det var därmot såsen jag doppade ankfötterna i.....men HOT!

Fina Jackor till salu!

Kategori: Till Salu!

Vill sälja dessa, frågan är bara vilket pris man skall ta? Hur svårt som helst. Tips mottages gärna. Eller om DU vill köpa någon, vad skulle du ge? Har i alla fall bestämt mig för att inte gå under 500kr. Dessutom är de knappt använda & mycket välskötta. Storlek M till XL




Mockaduffell


Äkta läderjacka (Fiona Blazer)


kavaj 100% bomull (Noa Noa)


Max Mara (kopia, Orginaljackan är SVINDYR!!!)


Mockajacka (Amisu)


Kavaj rockstil (Basic Jeans, By Bessie)


Sommarjacka (Veromoda, tror jag)
 

 

  

  

Familjeväggen

Kategori: Hemma hos oss

Planerat detta i evigheter, men nu är väggtexten på plats. Senare kommer jag att rama in bilder på oss & andra minnen vi har tillsammans. Dessa ska hänga någonstans runt/över/brevid väggtexten. Jag har även (& håller på) att skriva dikter till varje familjemedlem som ska hänga där
Ps...längtar tills plastmattan försvinner & trätrappan kommer då att målas vit....



konst

Kategori: Malins Foton

”Om musik behöver man som bekant inte tycka – man kan t.o.m. få erkänna att man är omusikalisk – men om konst ska alla ha en åsikt, och kan man inte ”förstå”, så finns det bara en förklaring: Konstnären är en humbug!” Ragnar Von Holten, Konsten idag. (1977)

Avslutande uppgift...

Kategori: Pluggandet

...som mer liknar en rapport driver mig till vansinne. Jag vet precis vad jag vill skriva om, någonting som intresserar mig. Problemet är att vi måste referera till 5 olika böcker, & det jag vill skriva om finns inte med i dessa. Tyvärr fanns det med i de andra böckerna som vi haft litteratureminare på. TYPISKT!

Just nu försöker jag klura på hur i hela friden jag skall lyckas med att skriva om min frågeställning på ett bra sätt, dvs med våld göra citat & referera till de böckerna vi har nu. Tror jag snart måste byta frågeställning, fast jag inte vill....dilemma!

Nu ska jag städa & fundera på hur jag ska lösa detta....

Ha en underbar dag!

Malin


 

Aromatisk Kycklingcurry

Kategori: Viktväktarrecept

5 Points/portion, 330kcl/portion. 4 portioner (kan frysas)

 Rätten har all den starka indiska smaksättningen utan att vara för fet. Hemligheten är den magra creme fraichen som ger den fylliga smaken och konsistensen utan att det blir för många points. Jag valde att blanda ihop alla kryddor i en kopp först, det är ju en del...ps, spiskummin är grymt gott i äggröra

Ingredienser
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, krossad
1 msk olja
3cm färsk ingefära, finriven
1/2 tsk gurkmeja
1/2 tsk mald spiskummin
1/2 tsk mald koriander
1 krm chilipulver
1 krm garam masala
2 tomater, hackade
350 g kycklingfilé, skuren i ca 2 cm tärningar
1,5 dl kycklingbuljong
2 msk mini-creme fraiche
salt och nymalen svartpeppar

 

1. Fräs lök och vitlök mjuk i oljan i en stor kastrul. (Jag använde gjutjärnsgrytan) Tillsätt ingefära och alla kryddor och låt fräsa ett par minuter till.

 2. Tillsätt tomater, kyckling och buljong. Sänk värmen och låt det koka tills kycklingen är genomkokt och såsen har tjocknat något, ca 15 minuter.

3. Stäng av värmen och blanda ber creme fraiche. Smaksätt mer om det behövs.

Renskavsgryta med basilika

Kategori: Vad blir det till middag?

 Basilikamos lät underbart gott och annorlunda så jag var tvungen att testa detta recept...och det var riktigt gott kan jag lova!

Renskavsgryta 4 portioner
500 g renskav
6 msk olivolja
2 gula lökar
2 dl svamp som kantarell, ostronskivling eller champinjon
4 msk mjöl
1 klyfta vitlök
0,5 tsk timjan
2,5 dl matlagningsgrädde

Bryn renskaven i två omgångar i en panna i 4 msk olja. Lägg över i en kastrull. Hacka lök, vitlök och skiva svamp. Stek i 2 msk olja. Pudra över mjöl och mosa ut det. Lägg över i kastrull och tillsätt timjan samt grädde. Rör om och tillsätt 1 dl vatten. Koka 10 minuter.

Basilikamos
Till recept 4 portioner kokar du cirka 600 gram skalad potatis. Vilken sort är en smaksak. När den är mjuk mosar du den med 1 deciliter olivolja, 1 deciliter mjölk, 0,5 paket fryst hackad basilika (15 g) eller motsvarande färsk samt smakar av med salt och vitpeppar. Gott till renskav, älggryta eller rådjursfilé.

Servera med lingonsylt och knäckebröd.

Tacobiffar

Kategori: Vad blir det till middag?

Snabb, enkel och god fredagsmiddag jag gjorde en gång till vår familj på 4 personer. Det blev tacobiff med pommes. Ville helst ha klyftpotatis, men hade inget hemma. Och det fanns ingen tid över för att göra egna.

Jag snörde ihop, på en höft... & det som fanns till buds ;)
800 g köttfärs (vad jag hade hemma)
2 påsar taco kryddmix och en pjött
1 ägg
Några matskedar tacosås.
Ströbröd och vatten (struntade i att låta det svälla, hade inte tid)

Gör så här
Blanda köttfärsen med resten av ingridienserna och forma till biffar. Stek i olja, eller vad du själv föredrar. Servera gärna med klyftpotatis, sallad och tacosås eller guacamole. Eller någonting annat gott. Kanke lite nachoschips? En kall öl passar säkert utmärkt...

Tips
Linda in biffarna i ost (eller strö riven ost över) och grilla de i ugnen

Smaklig måltid!

Otroligt god vitkålssallad till fisk

Kategori: Sallader

Denna sallad gör jag nästan jämd då vi äter fisk, den är så mumsig & enkel att göra.

Ingredienser
400g vitkål
1 paprika (orange)
1 äpple
2 msk hackad lök
0,5 dl persilja
2 dl lätt creme fraiche
2 msk vitvinsvinäger
1 krm salt
1 msk socker
lite svartpeppar

 

1. Hacka paprika, vitkål (brukar strimla den), äpple, lök och persilja.

2. Blanda creme fraiche, vitvinsvinäger, salt, socker och svartpeppar.

Blanda nu ihop 1 och 2 Ställ in i kylen ett dygn innan servering.

God fiskgratäng med räkor

Kategori: Fiskrätter

Ingredienser
500-600 g fiskfileér (jag använde 3 block torsk och dubblade då mängden ingridienser)
3 tsk salt
4 msk vatten

Gratängsås
2 msk margarin eller smör (mjölkfritt)
3 msk vetemjöl
4 dl spad och gräddmjölk (pga mjölkallergi använde jag Ouatli Imat istället för gräddmjölk)
1-2 st äggula
2 krm salt
o,5 krm peppar

Smaksättning
0,5 dl dill
100-200 g räkor

Gratinering
0,5 dl riven ost
eller 2 msk ströbröd

1. Skär lätt tinad fiskblock i 2 cm tjocka skivor.

2. Smörj en ugnssäker form, lägg i fisken och salta. Tillsätt vatten och täck med aluminiumfolie. Koka fisken i 200 grader ca 15-20 minuter. Den ska vara vit och ogenomskinlig.

3. Häll försiktigt spadet i ett kärl, den ska användas till såsen.

4. Smält matfettet till såsen i en kastrull. Strö på mjölet och späd med vätskan under omröring. Koka 3-5minuter. Ta bort kastrullen från plattan och och rör i äggulorna. Blanda ner dill och räkor.

5. Häll såsen över fisken. Strö på ost eller ströbröd.

6. Gratinera i 250 grader tills den är genomvarm och fått vacker färg. Server med ris.

Tips: en nyttigare och mer fiberrik variant på ris är Mathavre!

Min fiskgratäng....

Rostade frön och fruktmix

Kategori: Nyttigt snacks

Rostade frön och fruktmix

För alla som är allergiska mot nötter kommer här ett alternativ till nötmix. Ett bra alternativ då suget sätter in.

Ingredienser:
•1 dl pumpafrön
•1 dl solrosfrön
•1 dl pinjenötter (ett frö, namnet låter som en nöt)
•1 dl sesamfrö
•1 dl osvavlade torkade aprikoser ( bruna torkade, de svavlade är gula)
•1 dl torkade gojibär ( hittar du inte gojibären kan du ta 1 dl russin istället)
•1 tsk havssaltsflingor

Gör så här:
1.Bland alla fröna. Lägg i en långpanna och rosta i ugnen ca 5 minuter i 200 g.
2.Strö havssaltsflingor över fröna.
3.Klipp aprikoserna i små bitar och blanda ned aprikoser och gojibären med fröblandningen.
4.Färdigt att servera!


Hämtad från:
http://www.annaskipper.se/sida7.html

Rostade nötter fruktmix

Kategori: Nyttigt snacks

Jag gillar Anna SKippers nyttiga recept. Här har jag hittat detta recept på bra snacks. Köp orostade nötter! Du kan hoppa över rostningen helt om du vill med det blir väldigt god smak av några minuter i ugnen. Mumsigt som attan, och nyttigt i lagom mängd så klart

Ingredienser:

•1 dl cashewnötter
•1 dl hasselnötter 
•1 dl mandlar
•1 dl pumpafrön
•1 dl solrosfrön
•1 dl osvavlade torkade aprikoser ( bruna torkade, de svavlade är gula)
•1 dl torkade gojibär ( hittar du inte gojibären kan du ta 1 dl russin istället)
•1 tsk havssaltsflingor


Gör så här:

1.Bland nötter och frön. Dela ev de stora nötterna på mitten. Lägg i en långpanna och rosta i ugnen ca 5 minuter i 200 g.
2.Strö havssaltsflingor över nötterna.
3.Klipp aprikoserna i små bitar och blanda ned aprikoser och gojibären med nötterna.
4.Färdigt att servera! Ha alltid en påse med blandningen i handväskan eller bilen om du blir sugen eller hungrig.

Anna Skippers nyttiga bröd

Kategori: Nyttigt bröd

Ett bröd bakat på dinkelmjöl och fullkornsprodukter ger lång mättnadskänsla och ger tarmen något att jobba med. Oerhört lättbakat. Bara att röra ihop

Ingredienser:

•5 dl dinkelmjöl från Labans Gotland (jag tog det dinkel som fanns)
•2 dl grahamsmjöl
•3 dl rågsikt
•2.5 dl fyrkornskross
•1 dl vetegroddar (ser nästan ut som mjöl)
•1 tsk havssalt
•4 tsk bikarbonat
•5 msk blandade brödkryddor
•1 liter ekologisk filmjölk
•0.5 dl sirap
 

Gör så här:

1.Sätt ugnen på 175 c.
2.Blanda alla torra ingredienser. Rör ned filen o sirapen.
3.Smöra o bröa två 1.5 liters avlånga formar.
4.Grädda ca 100 minuter.
5.Alternativ – gör halva satsen i en brödform och grädda i 60 minuter. Välj mjöl från Saltå kvarn samt dinkel från Labans på Gotland. Finns i hälsokostaffären.

Chokladpaj med mandel

Kategori: Recept på godsaker

Detta ska jag pröva att baka när jag får tid.  Återkommer med betyg. Hämtad på http://www.recepten.se/recept/chokladpaj.html

 

"Ljuvligt god chokladpaj serverad med en klick vispgrädde.
Choklad och mandel är en god smakkombination i detta recept."


Tid: 1 timme
ca 10 bitar


Ingredienser:
Pajdeg:
•3 dl vetemjöl
•0,5 tsk bakpulver
•1 msk strösocker
•100 g smör
•eller margarin
•1 st ägg


Fyllning:
•200 g mandelmassa
•50 g smör
•eller margarin
•2 st ägg
•2 msk vetemjöl
•2 msk kakao
•0,5 tsk bakpulver


Garnering:
•100 g mörk choklad


Utrustning du behöver:
•1 st pajform ca 24 cm i diameter

 

Utrustning som är bra att ha:
•elvisp


Gör så här:
Pajdegen: Rör ihop mjöl, bakpulver, socker och matfett, gärna med elvisp. Tillsätt ägget och rör ihop till en jämn deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter.


Fyllning:
Rör ihop mandelmassa och smör, gärna med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör i vetemjöl, kakao och bakpulver. Rör ihop eller kör med elvisp till en jämn smet. Häll fyllningen i pajskalet.


Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, i ca 30 minuter. Låt den kallna.


Garnering:
Smält chokladen, i micron går det snabbt. Bred ut chokladen över pajen.

Servera med vispad grädde.

Koka knäck

Kategori: Recept på godsaker

Jag har kokat den godaste knäcken ever ska ni veta ;) Kokade mina knäck i 30 minuter & då blev de så där härligt småsega. Jag är gillar inte då de blir stenhårda. Jag häller upp min smet i en plasttillbringare så smeten lätt glider ned i formen.  Båda recepten (ett för mikron) nedan kommer från http://www.julgodis.se/knack.html

 

Knäck (ca 70 st):

Recept på knäck - för tillagning på spisen:

2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
1 dl skållad, hackad mandel

1. Skålla och hacka mandeln. Placera ut knäckformarna på en plåt eller bricka.
2. Häll grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka utan lock på medelvärme i 15-30 min. För att kolla om knäcken är klar så gör man ett kulprov (se beskrivning här under)
3. Häll i den hackade mandeln. Fyll i smeten i knäckformarna. Använd gärna gräddförpackningen eller en ursköljd mjölkförpackning för att enkelt kunna hälla upp smeten i knäckformarna. Om smeten blir för seg innan du hunnit fylla formarna är det bara att värma upp smeten igen (enklast är att sätta in gräddförpackningen några sekunder i micron). Ställ knäcken att svalna i kylskåp eller på balkong. Förvara svalt i en burk med tätslutande lock. Lägg smörpapper mellan lagren så klibbar knäcken inte ihop.

Gör kulprov så här: Häll kallt vatten i en liten skål eller kopp. Droppa i lite av knäcksmeten. När du kan forma till en kula är smeten klar.

Recept på knäck - för tillagning i microugn:

När du gör knäck i microugnen är det en klar fördel att göra en mindre mängd i taget eftersom det då går fortare att laga till. Tillagningen tar då kortare tid. Prova hur lång tid du ska köra just i din micro - det kan variera mycket mellan olika ugnar.

1 dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl sirap
0,5 dl hackad mandel

1. Blanda allt utom den hackade mandeln i en skål (ca 2 l) som tål micro
2. Kör på högsta effekt i 5 min.
3. Ta ut och låt vila några min före omrörning.
4. Sätt in i micron och kör på LÅG effekt i ca 30 min. OBS! Var försiktig! Tiden varierar beroende på ugnens effekt. Håll koll!
5. Gör kulprov för att kontrollera om knäcken är klar.
6. Blanda i mandeln.
7. Häll i knäckformar och låt stelna.

Nya Bloggen festinalente.zoomin.se försvinner

Kategori: Allmänt

festinalente.zoomin.se kommer tyvärr att försvinna. Vill man behålla sin hemsida så kostar det 100kr/månad. Vet ej om det är dyrt eller ett överenskomligt pris. Men som student behöver jag varenda liten krona. Synd, för zoomin är en riktigt bra sida. Jag var mycket nöjd med den. Var ju i färd med att pygga upp den som min pyssel & fotoblogg.

Ska ta mig en funderare på om jag ska fortsätta här eller söka mig till ett annat ställe. Det som bla var så bra med zoomin var att jag kunde vattenstämpla mina foton, eller lösenordsskydda de. Jag kunde i princip skydda allt jag ville & bara ge lösen till de som jag själv ville. Nu håller jag på att flytta allt från festinalente till denna blogg....
Malin